Poznaj przepisy na trzy desery kukurydziane, które bez wątpienia Cię zaskoczą. Nie używa się do nich mąki kukurydzianej ani kukurydzy – czy to świeżej, czy to konserwowej. Na czym zatem bazują? Co czyni je wyjątkowymi? Odkryj tajemnicę!
Proste kuleczki z kaszy kukurydzianej
Aby stopniować zaskoczenie, najpierw przedstawiamy przepis na pyszny deser, w którym występuje kasza kukurydziana. Kuleczki nadają się do podania także na śniadanie. Do gotującej się w garnuszku wody wsyp kaszkę i dodaj cukier. Jeśli chcesz, możesz wrzucić również wanilię, kakao lub cynamon. Gotuj przez około trzy minuty, po czym zdejmij z ognia. Kiedy masa będzie ciepła, ale już nie gorąca, ulep kuleczki. Podaj je z jogurtem, owocami, bakaliami, syropem – czym chcesz!
Ciasto z chrupek kukurydzianych
Ciasto z mąki kukurydzianej to deser znany. Można je jednak przygotować w sposób oryginalny – z chrupek kukurydzianych. Potrzebne Ci będą masło (200 g), krówki (400 g), miód (1,5 łyżki) i chrupki kukurydziane (ok. 100 g). Trzy pierwsze składniki należy umieścić w garnku i zagotować. Kiedy staną się jednolitą masą, można wrzucić do nich połamane chrupki. Dobrze wymieszaną całość wylewa się na blaszkę wyłożoną papierem i przykrywa nadmiarem papieru. Ostatni krok to wstawienie ciasta do lodówki, by zgęstniało.
Ciastka z wafli kukurydzianych
Trzecim wielkim bohaterem są wafle kukurydziane, z których można przygotować pyszne czekoladowe ciasteczka. Margarynę (50 g), cukier (150 ml), kakao (3 łyżki) i mleko lub napój roślinny (3 łyżki) należy zagotować w garnuszku. Gotową, jednolitą masę ściąga się z ognia, a następnie dodaje do niej pokruszone wafle kukurydziane. Tym razem formuje się nie ciasto, lecz ciasteczka, np. w kokilkach na babeczki. Po wystygnięciu są gotowe.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Biozdrowy.pl.
Zdj. Shutterstock