Kulinaria

Idealna pizza w domowych warunkach, czyli o blasze do pizzy i nie tylko!

• Zakładki: 109


Pizza to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food. Jej rodzajów można wymienić bez liku, a liczba entuzjastów tej potrawy jest naprawdę ogromna. Dobrze jest wiedzieć, że kluczem do stworzenia pysznej pizzy nie jest jedynie dobry przepis na ciasto. Duże znaczenie ma sam proces pieczenia, jak i blacha do pizzy lub inne naczynie, w którym będziemy ją piec. Jak zatem stworzyć w domowych warunkach idealnie chrupiącą pizzę?

Na czym piec pizzę?

Nawet jeśli w domu posiadamy jedynie zwykły piekarnik gazowy bądź elektryczny, nie oznacza to, że nie upieczemy w nim wyśmienitej pizzy. Pod uwagę musimy wziąć na pewno to, w jakim naczyniu umieścimy nasze ciasto przed wsadzeniem go do piekarnika. Do wyboru mamy między innymi tradycyjne blachy. Używając blachy do pizzy, pamiętajmy o ustawieniu grzania od dołu. Bywają one bardziej wrażliwe na zmianę temperatury. Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z kamienia do pizzy. Taki kamień sprawi, że nasza pizza upiecze się bardzo szybko. Co więcej, będziemy mogli cieszyć się pizzą chrupiącą od spodu i dobrze zapieczoną od góry. Możemy skorzystać także z siatki do pizzy, dzięki której gotowa pizza stanie się miękka, chrupiąca i rozpływająca się w ustach.

Czas i temperatura mają znaczenie!

W klasycznych piecach do pizzy temperatura sięga nawet do 500⁰C. Niestety nasze domowe urządzenia nie są w stanie tak mocno nagrzać komory pieczenia. Jak więc upiec pizzę w domu? Wystarczy skorzystać z maksymalnych ustawień, które mogą sięgać od 220⁰C do nawet 300⁰C. Od ustawionej temperatury będzie oczywiście zależeć czas pieczenia. Mimo to powinniśmy kierować się zasadą: im krócej, tym lepiej. Może się okazać, że naszej pizzy wystarczy jedynie 6 do 7 minut. Przez cały ten czas warto doglądać, czy ciasto równomiernie się przypieka.

Przydatne wskazówki

Jeśli marzy nam się naprawdę smaczna pizza, powinniśmy stosować się do kilku wskazówek. Posmarowanie przed pieczeniem brzegów pizzy oliwą sprawi, że ładnie się zrumienią. Starajmy się unikać składników zawierających dużo wody takich jak pomidory, by uniknąć powstania zakalca w cieście. Kiedy planujemy wykorzystać do pizzy mozzarellę, pamiętajmy o jak najdokładniejszym odsączeniu jej z serwatki.

Nawet skorzystanie z najlepszego przepisu na ciasto nie pomoże nam, jeśli przy przygotowaniu naszej pizzy popełnimy błędy obejmujące czas pieczenia czy nieodpowiednie nagrzanie piekarnika.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Urządzenia Piekarnicze.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
361 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *