Przed wyborem idealnej patelni trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników. Materiał wykonania, rodzaj powłoki, uchwyty, przeznaczenie – a to jeszcze nie wszystko. Równie ważny jest rozmiar patelni. Jedni gotują na dużych patelniach dla całej rodziny, inni wybierają małe patelnie do usmażenia jednego jajka. Jaką patelnię wybrać: dużą czy małą?
Duża czy mała patelnia?
Zanim uzupełnisz swój zestaw garnkow o nowe patelnie, określ, dla ilu osób na co dzień przygotowujesz dania. Jeżeli gotujesz dla siebie, w zupełności wystarczy Ci patelnia do 20 cm średnicy. Dużym plusem jest to, że taką patelnię zmieścisz w każdej szafce, bo nie zajmuje dużo miejsca. Na zbyt dużej patelni dużo łatwiej o przypalenie dania, a przy mniejszych palnikach patelnia nie nagrzeje się równomiernie. Jeżeli jednak przygotowujesz duże porcje dla kilku osób, wybierz większe modele. Dla dwu- lub trzyosobowej rodziny wystarczy patelnia o średnicy do 25 cm, ale dla większych grup lepiej wybrać modele o średnicy powyżej 30 cm.
Patelnia dopasowana do kuchenki i palnika
Zwróć też uwagę na zgodność patelni z płytą kuchenną. To nie tylko kwestia tego, czy kuchenka działa na gaz czy też posługujesz się indukcją. Dopasowanie rozmiaru palnika do średnicy patelni ma bezpośredni wpływ na równomierne smażenie potraw. Na właściwości termiczne patelni wpływa nie tylko materiał jej wykonania i grubość dna, ale też dobrze dopasowany rozmiar. Warto wziąć to pod uwagę przy wyborze patelni do kuchni.
Fot. Shutterstock.