Obecnie w sklepach zakupić możemy najróżniejsze rodzaje sztućców, a większość z nich prezentuje się wręcz jak małe dzieła sztuki. Ważne jest jednak to, by dbać o nie we właściwy sposób i nie doprowadzić na przykład do ściemnienia. Jak więc powinniśmy je przechowywać?
Ogólne zasady przechowywania sztućców
Zazwyczaj w sklepach spotykamy się ze sztućcami ze stali chromowo-niklowej. Mimo swoich antykorozyjnych właściwości nie są idealne, toteż przechowywanie ich również rządzi się swoimi zasadami. Podstawowe zasady to:
- opłukanie sztućców po umyciu,
- dokładnie wysuszenie sztućców,
- oddzielne przechowywanie noży, widelców i łyżek.
- oddzielne przechowywanie sztućców wykonanych z różnych materiałów.
Metody przechowywania
Kiedy myślimy o przechowywaniu sztućców, od razu na myśl przychodzą nam klasyczne organizery umieszczane w kuchennych szufladach. Dzięki różnorodności modeli możemy bez problemu dopasować organizer do charakteru i wystroju naszej kuchni. Co, jeśli chcielibyśmy wyeksponować naszą kolekcję? W tym celu warto zainwestować w specjalny stojak na sztućce, który dostaniemy między innymi w wersji drewnianej lub plastikowej. Innym sposobem przydatnym szczególnie do sztućców srebrnych jest skrzynka na sztućce. Dzięki niej skutecznie ochronimy noże, widelce i łyżki przed zużywaniem się i co najważniejsze — przed ściemnieniem. Dodatkowo sztućce w skrzynce będą stanowić elegancki prezent na urodziny czy z okazji zaślubin.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą gerlach.pl.
Fot. Shutterstock