Kulinaria

Kasza bulgur po turecku – jak przygotować?

• Zakładki: 52


Kasza bulgur po turecku to prosty sposób na zdrowy obiad. Bulgur jest składnikiem wielu tureckich potraw – można ją dodawać do zup, sałatek, dań warzywnych i potraw mięsnych. Zastąp nią kuskus albo ziemniaki, aby odświeżyć znane dania i nadać im lekko orzechowego posmaku.

Wartości odżywcze kaszy bulgur

Kasza bulgur ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspiera pracę jelit i układu sercowo-naczyniowego, a dodatkowo zaspokaja uczucie głodu na dłużej. Jest bogata w białko, węglowodany i tłuszcze oraz antyoksydanty. Zawiera niezbędne dla zdrowia minerały – cynk, magnez, fosfor, potas, żelazo i wapń – a także witaminy, takie jak witamina A, witaminy w grupy B, witamina E i K. Bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego jest tak popularna wśród diabetyków i osób stosujących diety odchudzające. Co ważne, kasza zawiera gluten, nie będzie więc odpowiednia dla osób z alergią na gluten, nietolerancją glutenu lub z celiakią.

Bulgur po turecku – przepis

Jak zrobić kaszę bulgur po turecku?

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy
  • 1½/2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • ½ opakowania pomidorów w puszce
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę w garnku. 
  2. Dodaj pokrojone pomidory i smaż aż składniki zarumienią się i zmiękną. 
  3. Wymieszaj, dodaj sól i pieprz. 
  4. Wsyp bulgur i lekko podsmaż przez pół minuty. 
  5. Wlej wodę do garnka, zagotuj i mieszaj na małym ogniu. Gotuj aż do wchłonięcia wody. 
  6. Zostaw pod przykryciem na 15 minut. 

Możesz dodać odrobinę chilli i curry dla smaku. Gotowe!

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem biozdrowy.pl.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
131 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *