Kasza bulgur po turecku to prosty sposób na zdrowy obiad. Bulgur jest składnikiem wielu tureckich potraw – można ją dodawać do zup, sałatek, dań warzywnych i potraw mięsnych. Zastąp nią kuskus albo ziemniaki, aby odświeżyć znane dania i nadać im lekko orzechowego posmaku.
Wartości odżywcze kaszy bulgur
Kasza bulgur ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspiera pracę jelit i układu sercowo-naczyniowego, a dodatkowo zaspokaja uczucie głodu na dłużej. Jest bogata w białko, węglowodany i tłuszcze oraz antyoksydanty. Zawiera niezbędne dla zdrowia minerały – cynk, magnez, fosfor, potas, żelazo i wapń – a także witaminy, takie jak witamina A, witaminy w grupy B, witamina E i K. Bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego jest tak popularna wśród diabetyków i osób stosujących diety odchudzające. Co ważne, kasza zawiera gluten, nie będzie więc odpowiednia dla osób z alergią na gluten, nietolerancją glutenu lub z celiakią.
Bulgur po turecku – przepis
Jak zrobić kaszę bulgur po turecku?
Składniki:
- 1 szklanka kaszy
- 1½/2 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- ½ opakowania pomidorów w puszce
- Oliwa
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę i paprykę w kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę w garnku.
- Dodaj pokrojone pomidory i smaż aż składniki zarumienią się i zmiękną.
- Wymieszaj, dodaj sól i pieprz.
- Wsyp bulgur i lekko podsmaż przez pół minuty.
- Wlej wodę do garnka, zagotuj i mieszaj na małym ogniu. Gotuj aż do wchłonięcia wody.
- Zostaw pod przykryciem na 15 minut.
Możesz dodać odrobinę chilli i curry dla smaku. Gotowe!
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem biozdrowy.pl.
Fot. Shutterstock.