Choć terminy szampan i wino musujące często używane są jako synonimy, zwłaszcza w popularnym obiegu, trunki te wykazują różnice. Na czym owe różnice polegają? Dlaczego wino musujące nie zawsze jest prawdziwym szampanem? Przeczytaj artykuł i poznaj odpowiedzi!
Co to jest szampan?
Nie bez przyczyny ze wznoszeniem najważniejszych toastów kojarzy się właśnie szampan. Jest to trunek wysokiej jakości, ekskluzywny, elegancki i z uwagi na to kosztowny. W wersji oryginalnej bierze nazwę od miejsca produkcji – francuskiej Szampanii. Wytwarzany jest z wykorzystaniem powtórnej fermentacji, za sprawą której w szampanie naturalnie pojawiają się bąbelki. Nie ma mowy o dodatkach typu cukier czy syntetyczne surowce poprawiające smak.
Obejrzyj wina musujące – a dokładnie hiszpańskie trunki cava – z rodzinnej winnicy Mas Codina, które wytwarza się metodą szampańską. Te i inne wysokiej jakości wina znajdziesz w sklepie Caviste.
Co to jest wino musujące?
Czy jeśli szampan powstaje poprzez powtórną fermentację wina, nie jest przypadkiem winem musującym? Owszem, jest. Warto natomiast podkreślić, że zależność ta nie działa w obie strony. Innymi słowy: podczas gdy każdy szampan jest winem musującym, wino musujące nie zawsze jest szampanem. Wynika to z kilku faktów.
Po pierwsze nie każde wino musujące powstaje w Szampanii. Po drugie nie zawsze korzysta się z oryginalnej receptury, do której potrzebne są trzy szczepy winogron: pinot meunier, pinot noir, chardonnay. I po trzecie niektóre wina musujące nie nabywają bąbelków naturalnie (poprzez podwójną fermentację), lecz są wzbogacane dwutlenkiem węgla.
Uwaga! Zakwalifikowanie trunku do szampanów lub win musujących nie przesądza jeszcze o smaku. Napoje te dostępne są w wersjach wytrawnych, półwytrawnych, słodkich i półsłodkich.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Caviste.pl.
Zdj. Shutterstock