Nie jest tajemnicą, że wino potrafi sprawić, iż każde przyjęcie nabierze wytwornego charakteru. Jego bogaty smak i aromat mają w sobie ukrytą prawdziwą magię. Wino rozgrzewa, poprawia trawienie, zatem jest doskonałym dodatkiem do ciężkich dań. Jest to alkohol, który nadaje się na eleganckie przyjęcie, niedzielny obiad, a także radosne spotkanie w gronie przyjaciół. Skąd się jednak wziął jego fenomen?
Wino, czyli właściwie co?
Wino powstaje na skutek fermentacji zazwyczaj owoców, jednak do jego wyrobu używane są także inne produkty, takie jak na przykład ryż. Jednak tradycyjne wina produkowane są z winogron. Z różnych szczepów winorośli uzyskujemy różne gatunki tego trunku. W zależności od warunków, w jakich rosną rośliny, stopnia nasłonecznienia, temperatur, w jakich owoce dojrzewają, uzyskujemy rozmaite właściwości. Przy produkcji stosowane są także zioła, dzięki którym wina uzyskują wyrazisty smak oraz intensywny aromat.
Wino to napój znany już od starożytności. Zawsze był ceniony ze względu na swoje wspaniałe walory smakowe. Uchodził wręcz za napój bogów. W średniowieczu wina produkowane były często przez mnichów. Miejsce dla wina znalazło się także w obrzędach religijnych. Dzisiaj niemal na całym świecie produkowane są wina. Warszawa oferuje smakoszom bogaty wybór win w sklepach firmy Caviste – La Vinoteque. Wysokiej jakości napoje starannie wyselekcjonowane zostały przez wyjątkowych znawców, dla których wino to nie tylko napój, ale także pasja i miłość.
Dzięki sklepom winiarskim La Vinoteque klienci mogą skosztować najlepszej jakości win włoskich i portugalskich, ale nie tylko. W bogatej ofercie można znaleźć wyjątkowe i egzotyczne smaki, które rozpieszczą podniebienie wszystkich, nawet najbardziej wymagających klientów.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Caviste.
Fot. Shutterstock